Voor jezelf beginnen: tips, do’s & don’ts

And the Kids ondernemen tips om voor jezelf te beginnen

Vlak na afronding van mijn studie begon ik voor mezelf. Ik studeerde rechten en besloot een bedrijf te starten in juridisch advies voor ondernemers. Dat is inmiddels alweer 7,5 jaar geleden en ik doe dit werk nog steeds – zij het parttime sinds de kindjes er zijn. In een eerder artikel beschreef ik al eens hoe je voor jezelf kan beginnen. Maar natuurlijk zijn er zoveel meer dingen om rekening mee te houden! In dit artikel deel ik daarom mijn ultieme do’s en don’ts bij het ondernemen. Lees je mee?

DO’S!

Alleen gaan ondernemen als je een goed idee hebt en je er écht voor wil (en kan) gaan! 

Voor velen is een eigen bedrijf een droom, maar niet iedereen is een geboren ondernemer. Dus ga niet voor jezelf beginnen ómdat je voor jezelf wil beginnen, maar omdat je een droom hebt of een súper goed idee en de motivatie om er een succes van te maken. Want geloof me, het komt je niet vanzelf aanwaaien en veel toewijding is nodig.

Heb vertrouwen in je plan en houd dat vertrouwen ook. 

De meeste bedrijven zijn niet vanaf dag één succesvol. Vaak heb je een lange adem nodig. Blijf trouw aan je eigen concept, aan je eigen plan. Overleg met anderen maar neem niet alles aan wat je gezegd wordt. Zoveel mensen, zoveel meningen, maar dit is jouw plan. Het is vallen en weer opstaan,

Analyseer en evalueer, en pas dan aan waar nodig 

Een vervolg op mijn tip hierboven – natuurlijk moet je trouw blijven aan je eigen idee, maar maak wel ruimte om (zélf) te evalueren hoe het gaat. Niet te snel, maar bijvoorbeeld na een jaar. Hier leer je van! Blijf niet plakken aan je eerste strategie, maar probeer verschillende dingen uit indien je eerste plan niet meteen slaagt. Probeer ook uit te vinden waaróm iets niet slaagt.

Zorg voor een netwerk 

Een netwerk kan zo fijn zijn! Bij het starten van je eigen bedrijf is het soms zo verhelderend om met mede-ondernemers te praten en te horen hoe zij dingen aangepakt hebben. Zeker wanneer je in je eentje start. Het is super fijn als je iemand hebt om van te leren en om je vragen aan te stellen.

Deel je tijd goed in 

Let goed op hoe je je tijd invult. Je werkt voor jezelf dus je bent ook niet gebonden aan de regels van een werkgever. Dus: zin in uitslapen? Het kan. Zin om overdag te sporten? Het kan. Maar is het ook handig? Zorg dat je genoeg uren maakt (ook als er weinig werk ligt, je zou dan bijvoorbeeld acquisitie kunnen doen of je kunnen verdiepen in een nieuwe marketing strategie, ik noem maar wat). Maar zorg ook dat je niet tevéél uren maakt. Maak tijd voor jezelf, voor ontspanning en voor leuke dingen. En voor nachtrust. Want niemand heeft iets aan een overspannen ondernemer 😉

Hou je administratie goed bij 

Één van de takken van sport waar je wellicht voor het eerst ‘serieus’ mee in aanraking komt, is administratie. Verdiep je in de verplichtingen die je hebt dankzij de Belastingdienst, en houd ook voor jezelf je financiën goed op orde. Wees ook voorbereid op een eventuele tegenslag zoals langere tijd ziek zijn en/of geen inkomsten, dus zorg voor een buffertje als dat enigszins kan.

DON’TS!

Te lang vasthouden aan je eerste plan 

Houd je ogen open en evalueer, het stond al tussen de do’s. Houd je markt goed in de gaten. Dingen veranderen, dus het kan ook nodig zijn om jouw strategie aan te passen. Zorg dat je daar dan op tijd mee bent. Houd ook andere zaken in de gaten zodat je bij de tijd blijft: de wetgeving op jouw vakgebied, de nieuwste ontwikkelingen in je sector, etc. Pas je daar op aan.

Jezelf vergelijken met anderen 

Daar word je alleen maar onzeker van, en dat is juist echt niet handig. Natuurlijk is het wel goed om naar anderen te kijken, maar dan alleen om er zelf van te leren. Een ander kan nu misschien een stuk succesvoller zijn dan jij, maar hij/zij komt ook ergens vandaan en heeft ook ooit gestaan waar jij nu staat.

Het ‘erbij’ proberen te doen 

Zorg voor focus op je bedrijf! Je kan niet alles met elkaar combineren en vaak is het het één, of het ander. Natuurlijk zeg je niet zomaar je vaste baan op omdat je denkt dat je een goed idee hebt, maar áls je eenmaal begint, zorg dan dat je wel genoeg tijd hebt om ergens ook echt een succes van te maken. Je kan bijvoorbeeld overwegen om in het begin één of twee dagen minder te gaan werken bij je vaste baan, zodat je die dagen kan besteden aan je bedrijf.

Alles zelf willen doen 

Kijk waar je talenten liggen en ook vooral waar die niet liggen. Inderdaad, zelf je website maken is het goedkoopste, maar als je dan vervolgens van start gaat met een website die simpelweg niet representatief is, kan je je afvragen of dit de juiste keuze is. Investeren in een goede website draagt bij aan een professionele uitstraling, en daar doe juist ontzettend je voordeel mee. Het is soms dus beter om dingen uit te besteden aan anderen! Dit kan bijvoorbeeld ook voor je administratie gelden indien je vanzelf weet dat je een absolute ramp bent met cijfertjes, of voor je telefonische bereikbaarheid indien je zelf weinig in de gelegenheid bent om de telefoon op te nemen.

Heb jij ambities als ondernemer of heb je juist nog meer tips en tricks die gedeeld moeten worden? Laat ze hieronder achter 🙂  

2 thoughts on “Voor jezelf beginnen: tips, do’s & don’ts

Comments are closed.