Personal: 30 weken zwanger update

Er zijn alweer twee weken voorbij sinds mijn vorige update, en dat maakt mij dus alweer 30 weken zwanger. Het aftellen kan een klein beetje gaan beginnen en mijn verlof komt in zicht. De baby zou inmiddels de lengte van een komkommer hebben bereikt en een lekker beginnend speklaagje gaan kweken. Net zoals zijn mama, dus 😉 Tijd voor een nieuwe zwangerschapsupdate!

Groei en zwangerschapsdiabetes

Vorige keer, in de 28-weken-zwanger-update, schreef ik over mijn ‘avonturen’ bij de verloskundige, die de ligging van mijn baarmoeder aan de hoge kant vond en mij daarom doorstuurde voor een groeiecho. Tijdens de groeiecho bleek dat het kleine mannetje in mijn buik ietsjes voor ligt qua groei en een grotere buikomtrek heeft dan gemiddeld. Reden voor een suikertest, om zwangerschapsdiabetes uit te sluiten. Die suikertest stond vorige week op het programma.

Rond 8 uur arriveerde ik – met nuchtere maag want je mag niets gegeten en gedronken hebben, behalve water – op de locatie van de test. Daar werd bloed afgenomen, waarna ik een glucosedrankje moest drinken. Vervolgens is het idee dat je twee uur wacht, waarna nogmaals bloed wordt geprikt. Uit deze twee ‘porties’ bloed blijkt dan hoe je lichaam reageert op de suikers uit het drankje, en zo kunnen ze dus vaststellen of je zwangerschapssuiker hebt, of niet.
Deze test staat overigens niet echt bekend als een feestje: veel zwangeren doen het nu eenmaal niet zo goed zonder een ontbijtje in hun maag en het glucosedrankje is alles behalve smakelijk. En dat op de nuchtere maag kán wel eens voor misselijkheid zorgen. En dan ook nog eens 2 uur wachten, waarbij je je lichamelijk niet in mag spannen en ook de locatie niet mag verlaten – niet ideaal.

Drankje suikertest zwanger
Proost! Het drankje voor de suikertest

Gelukkig verscheen ik goed voorbereid ten tonele en had ik mijn laptop bij me. Het bloedprikken vond ik geen probleem (ik ben ervaren bloedprikker door een schildklierziekte die ik gehad heb) en het glucosedrankje was inderdaad niet lekker, maar ik had er weinig last van. En in die 2 uur die volgden heb ik mij uitstekend vermaakt: ik had nog wat babykamer inspiratie nodig dus ik heb de uren doorgebracht met Pinterest. Kortom, mijn ervaring met deze suikertest is helemaal zo slecht nog niet. Natuurlijk is ’t niet ideaal allemaal, maar wat moet, dat moet, hè.
En een dag later volgde de uitslag al: met mijn bloedwaardes was niets mis, dus zwangerschapsdiabetes was zeker niet aan de orde! Poeh, FIJN!

Verloskundige

Een week later mocht ik mij weer melden voor de gebruikelijke controle bij de verloskundige. Met haar besprak ik nogmaals het hele gebeuren rondom de groei, en zij verzekerde me ervan dat ik me daar vooral niet meer druk om moest maken. Groeiecho’s zijn niet heilig en zeker buikjes zijn heel moeilijk te meten. Als de baby net een volle blaas heeft of een beetje beweegt, kan dat al een enorm verschil maken. Het zegt eigenlijk niet zoveel – enkel de zwangerschapssuiker moest uitgesloten worden en dat is nu gebeurt.

Grappig was overigens dat ze het formaat van mijn buik kon vergelijken met mijn buik tijdens mijn tweede zwangerschap. En wat denk je? PRECIES gelijk. Ik had zelf al het idee dat mijn buik weinig verschilde met mijn buik in mijn vorige zwangerschap, maar dat het zó hetzelfde was… vind ik toch bijzonder.

24 en 30 weken zwanger buik
Een groeiende buik: 24 weken & 30 weken zwanger

Lichamelijk

Lichamelijk gaat het (best) GOED! Ik kan eigenlijk alles doen wat ik zou willen – wel een beetje in een rustig tempo en mijn bekken is de ene dag pijnlijker dan de andere dag, maar ik voel me er de afgelopen weken niet echt belemmerd door. En dat kwam goed uit, want de nieuwe wieg kwam binnen en die moest natuurlijk meteen in elkaar gezet worden. En wie kan dat nou beter, dan ikzelf. Ik vind het zo gezellig dat we nu al echt iets klaar hebben staan voor de baby!

Voorbereidingen

Tijdens die 2 uur op Pinterest deed ik zoveel inspiratie op voor de babykamer dat we nu eindelijk van start zijn gegaan! De muur – die nog roze was van onze dochter – is geverfd. Ik koos een vloerkleed uit en de wieg arriveerde. Aankomende week gaan we verder, en ga ik ook de jacht naar een eerste outfitje openen. Ook kan het ledikant de komende week als het goed is al naar de babykamer. To be continued!

Mijn vorige zwangerschapsupdate bij 28 weken lees je hier! 

Ik hoor trouwens zoveel verhalen van anderen over groeiecho’s die niet bleken te kloppen toen de baby eenmaal geboren werd! Zo’n geruststelling vind ik dat. Heb jij ook zo’n verhaal? 

2 thoughts on “Personal: 30 weken zwanger update

  1. Juk, dat drankje klinkt echt zo vies, ik word al misselijk als ik eraan denk haha!

    Lekker hé, Pinterest is altijd een goede tijddoder, zoveel leuks qua inspiratie te vinden! Ik ben benieuwd naar de babykamer. Ik heb gisteren de 33 weken aangetikt. Nog even werken en dan verlof! Ohhhhh wat kijk ik er naar uit. Vooral die ochtendspits, als ik Tijmen naar de creche moet brengen en door moet racen naar mijn werk word me iets teveel nu. Dus die kan ik missen als kiespijn. Als ik straks met verlof ben alles lekker een tandje lager.

    Ik had trouwens afgelopen donderdag nog een echo en die kleine van ons werd ineens ‘klein’ geschat, iets onder gemiddeld zelfs. Terwijl ze bij de 20 weken echo nog van mening waren dat dit ook een groot kind werd. Nou, ik neem het met een HELE grote korrel zout hoor. Tijmen werd 3400 gram geschat en was 4 kilo. Whatever, we zien het wel bij de geboorte. Ben ook benieuwd bij jou!

    1. Zo fijn dat je verlof in zicht komt! Ga je met 34 of 36 weken? Zo lekker om dan iets rustiger aan te gaan doen.. En wat een verhaal weer over de groeiecho. Eerst groot bij de 20 weken, nu ineens weer ‘klein’. En bij Tijmen zaten ze er dus ook meer dan een halve kilo naast – dat is best wat op een baby. Nou ja. Het zal allemaal vast wel meevallen!

Comments are closed.