Personal: 28 weken zwanger

Echo 28 weken zwangerschapsupdate

Zo, hallo laatste trimester van de zwangerschap, want ik ben alweer 28 weken zwanger! Dat de tijd vliegt hoef ik denk ik niet nogmaals te zeggen. Want zeker met alle feestdagen tussendoor gaan de dagen en weken zo snel voorbij! De baby is nu formaat aubergine – ik ben dol op aubergines. En hij zou net iets boven de kilo moeten zitten qua gewicht. Dat dat bij ons misschien net ietsje meer is, lees je in deze update.

Verloskundige

Tijdens mijn laatste bezoek aan de verloskundige bleek dat mijn baarmoeder al best hoog ligt. Of de baby zelf ook zo groot is kon ze niet goed voelen, dus daarom werd ik doorgestuurd voor een groeiecho. Vorige week had ik deze echo en daaruit bleek dat de baby qua hoofd precies op schema loopt met groeien, maar dat zijn buikje groter is dan gemiddeld. Tja.
Zo’n groter buikje zou te maken kunnen hebben met zwangerschapsdiabetes. In de meeste gevallen is er echter niets aan de hand en heeft de baby in kwestie gewoon een groter buikje, al dan niet tijdelijk. Want het groeien van een baby schijnt een beetje in etappes te gaan: de ene week groeit het hoofdje wat meer, dan groeit de buik weer wat meer, en zo verschilt de verhouding dus steeds een beetje. Of de baby is dus gewoon echt groot, dat kan ook nog. Maar wij zijn allebei niet erg groot van postuur en onze meisjes waren met 3300 en 3500 gram vrij gemiddeld, dus ik kan me haast niet voorstellen dat nr. 3 dan ineens heel enorm is.
Zo’n groei-echo zelf neem ik ook wel enigszins met een korreltje zout. Ik vind dat maar een vrij abstracte aangelegenheid. De echoscopiste gaf dat zelf ook wel aan: het is tenslotte millimeter werk en dan zit je er zomaar ineens een stukje naast. En ik heb inmiddels een aantal verhalen gehoord over groeiecho’s die na de geboorte toch écht niet bleken te kloppen. Dus ach… Ik probeer me er niet mee bezig te houden (maar toch, het idee dat je een enórme baby in je buik zou hebben – en die moet er over een tijdje ook nog uit, dat is niet heel prettig).
Terug naar de zwangerschapsdiabetes. Symptomen zouden zijn: veel dorst/drinken en veel plassen. Ik vind dat vrij vage symptomen. Al jaren drink ik veel water dus já: ik plas ook veel. Niet echt verontrustend dus. Om die reden ‘mag’ ik aankomende week een suikertest doen. Zo kan je met zekerheid bepalen of zwangerschapsdiabetes een rol speelt, of niet. Die test schijnt niet heel smakelijk te zijn dus ik heb er weinig zin in, maar toch is het goed om duidelijkheid te krijgen hierover.

Maar; er was ook leuk nieuws tijdens deze echo! De baby leek precies zo’n neusje te hebben als zijn grote zus (die heeft namelijk het allerschattigste wipneusje ever) én hij had al een flinke bos haar! En i love baby’s met haar! Onze meiden hadden dat ook allebei en als ik iets mag wensen (naast een gezond babytje enzovoorts) is het een fijne haardos. Dat lijkt dus helemaal goed te gaan komen.

28 weken zwanger foto
28 zwanger, still growing strong 🙂

Lichamelijk

Afgelopen twee weken voel ik mij gelukkig – in tegenstelling tot de twee weken ervoor – eigenlijk best prima. Het maagzuur is wat minder (maar zeker niet weg, ik verwacht er ook nog 12 weken mee opgezadeld te zitten) en met m’n bekkenklachten gaat het ook wel. Een beetje rustig aan moet ik het zeker wel doen. Met 2 rondlopende kindjes is dat soms best moeilijk, maar ik slaap gelukkig meestal goed. Dus na een goede nachtrust ben ik meestal weer fit genoeg voor een nieuwe dag.

What’s in a name…

Het namen debakel zet zich verder onverminderd voort! Een paar weken geleden dachten we hét even te hebben, om vervolgens weer terug te krabbelen. Een week later hadden we een nieuwe favoriet, maar de twijfel sloeg opnieuw toe. Afgelopen week voegden we een nieuwe naam toe aan onze shortlist en tot nu toe is die naam best wel een kanshebber voor ons allebei. Maar ja, niets zo veranderlijk als wij, dus dat kan zomaar over een week toch weer anders zijn. Of zouden we écht de naam hebben gevonden? Ik ben er nog niet over uit.

Mijn vorige update bij 26 weken zwangerschap lees je hier!