Personal: 24 weken zwanger

Hoera, dit weekend tikte ik de 24 weken zwangerschap aan! Dat is toch een beetje een mijlpaal (ik denk alléén maar in mijlpalen dus dit hoor je mij vaker zeggen), want vanaf nu is de baby levensvatbaar als hij al geboren zou worden. Hetgeen ik natuurlijk niet hoop (maar wat wil zeggen dat artsen alles zullen doen om je kind in leven te houden als het nu geboren zou worden, terwijl de baby natuurlijk nog helemaal niet ‘klaar’ is om geboren te worden). En waar ik overigens ook zeker niet vanuit ga, want mijn twee eerdere baby’s werden ook ‘te laat’ geboren (40+5 en 40+1). Zal nu dus ook wel weer zo zijn en dat maakt me ook niet uit (vooralsnog). Het énige wat een beetje onhandig zou zijn, is als hij 2 dagen na de uitgerekende datum geboren wordt, want dan is het de tweede verjaardag van Fleur, en dan moet zij dus voortaan haar verjaardag delen met haar kleine broer.

Over die broer gesproken, volgens mij heeft ie het prima naar zijn zin in m’n buik. Met name ’s nachts maakt hij er een feestje van, iedere keer als ik wakker word (en dat is vaker dan ik eigenlijk zou willen) is hij druk in de weer. Overdag houdt hij zich nog redelijk koest. Hopelijk draait hij dat binnenkort om, in het kader van dag/nachtritme. Handig voor na de bevalling straks #wishfulthinking

Voorbereidingen
Verder zijn we weinig verder dan twee weken geleden. De babykamer hebben we nog niks aan gedaan, en een babynaam is ook nog niet besloten. We hadden vorige week een voorlopige beslissing genomen maar daar ben ik alweer op terug gekomen. Gaat lekker, maar ach, nog 16 weken de tijd. Wel ga ik me waarschijnlijk binnenkort verdiepen in hypnobirthing, ter voorbereiding op de bevalling. It’s a start 😉

Pregnancy brain
Wat ook héél lekker gaat, is dat zogenaamde pregnancy brain. Ik vergeet vrijwel alles. Zo ging ik afgelopen week met de bakfiets en de meiden naar de supermarkt. Eenmaal daar dacht ik slim te zijn: ik deed mijn fietssleutel ín mijn handschoenen, zodat ik de sleutels niet kwijt zou raken in mijn tas, waar ook de boodschappen nog bij moesten. Lang verhaal kort: eenmaal uit de supermarkt álles afgezocht naar de sleutels. Boodschappen weer uit de tas, alles uit de bakfiets, opnieuw de winkel door, kortom: lichte paniek. Eenmaal weer buiten deed ik mijn handschoenen weer aan omdat het koud (en donker) aan het worden was ennnnn jawel.. Daar waren de sleutels dus.

Lichamelijk 
Qua pijntjes en kwalen gaat het nog steeds goed. Toen ik in de afgelopen weken iets te enthousiast aan het sjouwen was in het kader van onze verbouwing kreeg ik wel wat last van mijn bekken. Ik vind het stiekem best lastig om in te moeten binden en niet alles meer zelf te kunnen doen. Maar een beetje soepel lopen is ook wel fijn, dus sjouwen doe ik zo min mogelijk nu en dat scheelt enorm: de klachten zijn weer zo goed als weg. Qua sporten ben ik nog steeds niet in actie gekomen (en de vraag is of dit nog gaat gebeuren).

De lot van de ‘laatste’ 
Tijdens een eerste zwangerschap ben je (tenminste, dat was ik) ongeveer 40 weken nergens anders mee bezig dan met de zwangerschap en alles wat daarbij hoort. Bij mijn tweede zwangerschap was dit niet heel veel anders, al had ik natuurlijk minder tijd om er mee bezig te zijn. Maar nu, deze derde keer, voelt het toch anders. De weken houd ik bij door ze in mijn agenda te zetten, anders zou ik het vergeten. Apps die je vertellen hoe groot de baby al is gebruik ik deze keer eigenlijk nauwelijks, en qua shoppen heb ik mij tot nu toe beperkt tot twee pakjes. Klinkt bijna alsof ik niet enthousiast ben, maar dat ben ik dus WEL! Ik ben súper blij dat deze baby onderweg is en dat wij een zoon mogen toevoegen aan ons gezin. Ik geniet ook enorm van zijn schopjes en zijn aanwezigheid in mijn buik. Ik denk ook dat wat ik hierboven beschrijf, een beetje het lot van een derde (of tweede of vierde etc) kind is, en dat het niets te maken heeft met hoe geliefd hij/zij is en zal zijn. Meer met druk zijn met je andere kindjes, minder tijd/aandacht voor jezelf en de zwangerschap, en ook dat je het na twee eerdere keren ‘wel geloofd’. Denken jullie niet?

2 thoughts on “Personal: 24 weken zwanger

  1. Mooie mijlpaal! Voor mij vandaag ook, ik ben nu 27 weken zwanger. De weken vliegen voorbij vind ik zelf, mede omdat ik zo druk ben. Deze zwangerschap verloopt (gelukkig) heel soepel, waardoor ik er veel minder bij stil sta. En wat je zegt over je derde zwangerschap ervaar ik nu al bij mijn tweede. Ik heb wel een app die iedere week iets verteld over je baby kan nu dit of heeft nu dat. Maar ik lees hem eigenlijk nooit. Absoluut niet omdat deze baby minder geliefd is, want dat is zeker niet zo! Ik kijk er enorm naar uit, de komst van ons tweede kleintje. En wat het wel spannend maakt is dat we het geslacht niet weten. Daar kan ik wel lekker mee bezig zijn in mijn hoofd…

    De namen zijn gekozen, de spullen zijn in principe ook in huis. Kleertjes koop ik stukken minder maar laatst op een sample sale van Kidscase wel even losgegaan haha. En af en toe bestel ik iets via instagram. 🙂 Kan t soms gewoon niet laten. Ik kijk wel steeds meer uit naar mijn verlof, 1 februari is het zover. Hoop dat alles dan in een beetje rustig vaarwater komt zodat ik nog even bewust kan genieten van dat laatste maandje zwangerschap.

    Ga je een cursus hypnobirthing volgen? En je twijfelt nog over namen omdat je het niet vind passen bij de rest of wat is de reden? Sterkte met je pregnancy brain (hier ook volop gaande) en de nachten (hier helaas ook te vaak en te lang, zonder reden wakker)!

    1. Oh 27 al, wat gaat het inderdaad hard he… En wat spannend dat jullie het geslacht niet weten! Nog twee maandjes werken dus. Heerlijk vooruitzicht he, verlof… Denk ook dat je dan vanzelf wat bewuster wordt van alles wat er komen gaat!
      Over ons namen dilemma: we zitten gewoon niet heel erg op één lijn met veel jongensnamen (alles wat hij heel mooi vindt, vind ik niet zo, en andersom). Hebben er nu wel een paar gevonden die we allebei mooi vinden, maar echt zeker zijn we er allebei nog niet van. Misschien komt dat ook wel pas als hij geboren is, bedacht ik laatst. En inderdaad ik overweeg een cursus hypnobirthing. Ben daar wel heel nieuwsgierig naar!

Comments are closed.