Overstap van ledikant naar groot bed

Afgelopen weekend was het dan zo ver: onze bijna 2-jarige peuter maakte de overstap van het ledikant naar een groot bed! En dat ging geheel vlekkeloos, gelukkig. Ze slaapt als een roosje in haar nieuwe bed en het ledikantje staat inmiddels klaar in de babykamer. Zo leuk dat ook die nu een beetje vorm begint te krijgen! Maar terug naar de overstap naar het grote bed, dus. In dit artikel deel ik een paar tips voor een soepele overstap.

Fleur’s kamer ligt naast die van haar grote zus. Grote zus slaapt natuurlijk al een paar jaar in een groot bed. En dat bed vond Fleur wel héél erg interessant de laatste tijd. Ze kroop er steeds in en als wij dan vroegen of zij ook zo’n bed wilde, was het antwoord steevast ‘ja!’. (Op zich geen wonder want dit peutermeisje zegt ja op alles wat aantrekkelijk klinkt, maar wij vonden het een goed teken). Ik vond het bovendien fijn als ze op tijd haar ledikantje af zou staan aan de aanstaande baby, zodat de rust op slaapgebied in elk geval wedergekeerd zou zijn tegen de tijd dat de baby bijna komt. En zo geschiedde! De afgelopen tijd stonden al een klein beetje in het teken van de voorbereidingen. Hoe dat ging, lees je hieronder.

Fleur in haar peuterbed
Even uitrusten na het klussen..

Tips overstap ledikant naar groot bed:

  • Plan het goed. In het weekend, als je zelf ’s avond’s gewoon thuis bent. En als de overstap gemaakt moet worden vanwege de komst van een baby: doe het op tijd. Zo voorkom je dat het idee ontstaat dat het ledikantje afgestaan MOET worden omdat het nieuwe gezinslid zich aandient. En heb je ook nog even de tijd voor een plan B indien het toch niet zo soepel gaat.
  • Bereid je kind voor en laat ze vast wennen aan een dekbed en kussen. Mijn plan was om al een hoofdkussentje in haar ledikant te leggen (zo deed ik dat ook bij de grote zus destijds). Dat plan werd echter verworpen want een kussen, daar moest ze niets van hebben. Nu in het grote bed ligt ze dus ook zonder kussen. Maar het dekbedje was wél een succes, dus de afgelopen weken sliep ze in haar ledikant al onder een dekbed. Wel nog met een dun slaapzakje aan omdat de nachten nu zo koud zijn en Fleur niet altijd netjes op haar plek blijft liggen.
  • Ga een keer op grote-bedden-oriëntatie bij Ikea of ergens anders. Onze meiden vonden het allebei een feest om alle kinderbedjes bij Ikea uit te proberen en zo wordt de overstap een nog leukere aangelegenheid. Ik maakte daar natuurlijk foto’s van (want waarvan maak ik géén foto’s) en zo ging het thuis al af en toe over het grote-meiden-bed wat eraan zat te komen.
  • Koop het bedje samen met je kind en laat hem/haar helpen met in elkaar zetten. Voor zover mogelijk natuurlijk. Fleur hield steeds de zijkant van het bed vast terwijl ik de schroeven erin draaide. 0 functie, maar dat had zij zelf natuurlijk niet door.
  • Maak het vooral niet spannend of avontuurlijk. Benadruk hoe groot je kind nu is en hoe knap het is dat hij/zij al een groot bed krijgt!
  • Bij het naar bed gaan in het nieuwe bed doe je ‘gewoon’ je avondritueel zoals altijd. Zodat het gevoel ontstaat dat het een avond is zoals altijd, en je kind dus gewoon rustig kan gaan slapen. Althans, dat is het idee 😉
  • Wij kozen overigens voor een meegroeibed (van Ikea). De kleinste stand is nog lekker compact en je kan hem dus laten ‘meegroeien’ tot een gewoon éénpersoonsbed.
  • Leeftijd: onze meiden waren allebei ongeveer 22 maanden toen ze een groot bed kregen. In beide gevallen had dat te maken met de komst van een baby. Mijn ervaring is dat het prima gaat op deze leeftijd. Misschien is het zelfs een voordeel dat ze zo jong zijn/waren: beiden zijn nooit op het idee gekomen om zelfstandig uit hun nieuwe bed te stappen en bleven dus netjes liggen.

En daar lag ze dan, mini meisje in haar grote bed… Zo klein als ze dan ineens weer zijn.

overstap van ledikant naar peuterbed
In het grote meiden bed – uiteraard met Bumba en andere vrienden..