Hoe doet zij het? Wendy Versluis

moederschap en werk combineren Wendy

Heb jij ook van die dingen waarbij je je af blijft vragen: ‘hoe dóét zij dat allemaal’?
Ik heb dat dus met het combineren van moederschap en werk/carrière. Vaak vraag ik mij af hoe je dit optimaal met elkaar kan combineren – voor mij een eeuwige struggle, zoals ik al schreef – en ik ben benieuwd hoe anderen dit aanpakken. Vandaar deze rubriek! Laat je inspireren en lees mee.

Deze week vertelt Wendy haar verhaal. Zij zocht jarenlang naar de allerleukste baan, om vervolgens als freelance webdesigner heel gelukkig te worden. Haar werkuren zijn onder schooltijd, want na schooltijd is ze moeder van twee kinderen. Lees hier hoe Wendy haar bestaan als zzp’er combineert met het fulltime moeder zijn!

—-

Opleiding en toekomstdromen

Als kind had ik weinig concrete toekomstdromen. Carriere maken voelde voor mij niet als belangrijk, het enige wat ik echt wist was dat ik wilde trouwen en een gezin wilde stichten. Na de middelbare school heb ik de HBO docentenopleiding Textiele Werkvormen gedaan en daarna heb ik Kunst- en Cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit gestudeerd. Daarna heb ik gezworven over de arbeidsmarkt op zoek naar wat ik echt leuk vind, maar vooral naar een baan! Ik heb een aantal administratieve banen gehad. Vervolgens deed ik onderzoekswerk bij o.a. de Erasmus Universiteit. Daarna werd ik administratief medewerker bij een educatie- en coachingskantoor.

Omdat dit werk steeds meer secretaressewerk werd, voldeed ik niet meer voor die functie. Wel ontdekte ik tijdens mijn werk hier dat ik webdesign erg leuk vond – we waren bezig met een nieuwe website en zodoende kwam ik hiermee in aanraking. Ik had al ooit een keer een NTI cursus gedaan in websites maken, maar nu wilde ik daar graag verder in. Ik volgde een cursus professioneel webdesigner (via Eduvision) en ondertussen had ik een uitkering van UWV. Vanuit deze uitkering ben ik opgestart als zzp’er. Het UWV gaf mij tevens mijn eerste opdracht! Daarna is het balletje gaan rollen en inmiddels werk ik al 9 jaar als freelance webdesigner. 

Kinderen

Bijna 7 jaar geleden werd ik voor het eerst moeder. Ik werkte toen al als zzp’er en dacht: ik zet mijn bureau naast de box en kan zo gewoon doorwerken. Fout gedacht! Dit bleek geen succes. Ik ben toen in de avonduren gaan werken, en pas toen de jongste naar school ging ben ik weer overdag gaan werken.

Inmiddels heb ik 2 dochers van 6,5 en bijna 5 jaar oud. Zij gaan naar school. Ik werk nu als de kinderen naar school zijn. Van 08.30 tot 14.00 uur heb ik tijd voor mezelf, maar ik gebruik die tijd niet alleen om te werken. Ik doe in die tijd ook de boodschappen, het huishouden, etc. Als ik het qua werk niet red in die tijd, dan werk ik nog ‘s avonds of even in de middag als bijvoorbeeld de kinderen toch even tv kijken of een vriendje of vriendinnetje te spelen hebben. Naast deze werkuren onder schooltijd ben ik full-time moeder. Daardoor kan ik ook actief zijn op school: zo ben ik bijvoorbeeld ook luizencoördinator van de klas van mijn jongste en ga ik mee op schoolreisjes.

Prioriteit

Als de kinderen ouder zijn zou ik graag weer wat meer gaan werken, maar voor nu ben ik blij dat ik mijn prioriteit aan de kinderen kan geven. Zij staan voorop, en later heb ik misschien meer tijd om nog meer de diepte in te gaan met mijn werk. De balans zoals die nu is voelt voor mij erg goed. Ik geniet van de vrijheid die ik heb én van het feit dat ik er volledig kan zijn voor de kinderen. Mijn moeder was vroeger ook altijd thuis, en nu ik zelf kinderen heb merk ik hoe dankbaar ik hiervoor ben. Ik kan zorgen voor een goede thuisbasis die hen vertrouwen en veiligheid geeft, en dat is mij zoveel waard!

Als ze naar school zijn vind ik het heerlijk om voor mezelf en mijn werk bezig te zijn. Het geeft me het gevoel dat ik mezelf nog kan ontwikkelen en dat ik nog actief ben in het werkcircuit. Als zzp’er mis ik voor mijn gevoel ook weinig uit het ‘gewone’ werkende leven. Soms zou het leuk zijn om collega’s te hebben om dingen mee te overleggen of om raad te vragen, maar via internet kom ik er ook altijd wel uit. Kerstborrels etc. behoren ook tot het verleden. Dat zijn wel de dingen die ‘gewoon’ werk gezellig maken.

Mijn tip voor andere moeders? Doe iets wat je echt leuk vind, waar je de kwaliteiten in kwijt kan die je wil gebruiken. Probeer niet te werken met de kinderen om je heen, daar word je meestal snel chagrijnig van – is mijn ervaring. Benut de momenten dat ze slapen of naar school zijn! En als je hart ligt bij het full-time moeder zijn: doe dit dan gewoon – als je situatie het toelaat! Ik ben zelf blij dat ik de kinderen niet naar een kinderopvang hoef te brengen. Ik zie aan mijn kinderen dat ze het heerlijk vinden, om na school op gehaald te worden en thuis te zijn of even bij iemand spelen. Zorg in ieder geval dat je niet teveel mist van de kinderen als ze nog klein zijn. Voor je het weet zijn ze groot en dan zijn er al vele mooi fases en gebeurtenissen voorbij die nooit meer terugkomen.

—-

Wil je het verhaal van vorige week nog eens teruglezen? Anne vertelde over haar leven waarin zij vroeger dan ‘gepland’ moeder werd en hoe haar carrière hierdoor anders sliep. Lees het hier! En wil je meer verhalen in deze rubriek lezen? Klik dan hier