Hoe doet zij het? Sterre Hendriks

Heb jij ook van die dingen waarbij je je af blijft vragen: ‘hoe dóét zij dat allemaal’?
Ik heb dat dus met de combinatie van moederschap en werk/carrière. Vaak vraag ik mij af hoe je dit optimaal met elkaar kan combineren – voor mij een eeuwige struggle, zoals ik al schreef – en ik ben benieuwd hoe anderen dit aanpakken. Vandaar deze rubriek! Laat je inspireren en lees mee. En wil je zelf je verhaal delen? Mail mij vooral op hello@andthekids.nl.

Deze week stel ik de eerste mama aan je voor. Haar naam is Sterre Hendriks en zij is moeder van zoontje Caspar van vijf maanden oud. Sterre werkt als zelfstandig illustrator onder de naam Studio Brun en samen met haar man Mark heeft ze App studio Wild Ventures. Ze vertelt over hun leven waarbij zowel zijzelf als haar man zelfstandig zijn, en hoe ze hun tijd indelen met hun zoontje. Lees mee!

—–

Terwijl ik dit typ zit ik in de studio aan huis van waaruit ik werk, met op mijn schoot een klein jongetje dat steeds mijn tekentablet pakt en het in zijn mond probeert te stoppen. Datzelfde kleine jongetje spuugde zojuist nét niet over mijn toetsenbord toen hij probeerde de kleurtjes op mijn beeldscherm te pakken. 

Caspar is nu vijf maanden oud en de allerleukste baby ter wereld. We zijn zo ongelooflijk blij dat hij er is! 

Sterre met zoontje Caspar

Studio Brun & Wild Ventures

Ik wist altijd al dat ik iets creatiefs ging doen, dat was zo duidelijk! Toen ik begon op de kunstacademie was het ook al helder dat ik voor mezelf wilde beginnen. En zo is het ook gegaan. Direct na mijn afstuderen, inmiddels ruim 7 jaar geleden, begon ik mijn eigen bedrijf. Onder de naam Studio Brun maak ik illustraties voor bijvoorbeeld tijdschriften en natuurorganisaties en ontwikkel ik steeds meer eigen producten zoals ansichtkaarten en boeken. Mijn werk is altijd geïnspireerd door de natuur, en naar buiten gaat gelukkig ook heel goed met onze kleine man. Hij is net zo graag buiten als ik! Daarnaast run ik samen met mijn man  Mark App studio Wild Ventures, waarmee we geïllustreerde apps maken. 

Werkplek aan huis

Mark en ik hebben allebei een werkplek aan huis en zorgen samen voor Caspar. Ik vind het geweldig zo. Caspar ziet ons allebei veel en vaak en maakt echt deel uit van ons leven. We staan samen met hem op, hij draait helemaal mee in ons leven en doet alles gewoon mee. Doordat we het zo doen hoeven we geen enkele mijlpaal te missen!
Tegelijkertijd is het ook uitdagend, want het is superromantisch, werken met een kleintje naast je, maar zorgen dat er ook daadwerkelijk gewerkt kan worden kan soms best ingewikkeld zijn. Toen Caspar net geboren was sliep hij overdag nauwelijks en liefst alleen maar op je. Dat is wel een dingetje voor je werkflow, maar je leert er ook mega efficient en flexibel door werken. 
Inmiddels doet hij geweldige middagdutten waarin we allebei tijd hebben om goed aan de slag te gaan en vinden we alledrie steeds meer een ritme. 

Balans tussen werk & privé

De balans tussen werk en thuis is, juist omdat de twee zo door elkaar lopen, soms nogal vaag. Alles loopt door elkaar heen, waardoor werk ook eigenlijk altijd op de achtergrond doorgaat, ook ’s avonds en in het weekend. Tijd voor ontspanning plannen we dan ook echt door in ieder geval twee keer per week echt eropuit te gaan. Dan gaan we naar de heide of naar het bos om even lekker een flink stuk te wandelen, of we houden bewust een avond vrij om een serie te kijken op de bank met popcorn en Caspar tussen ons in.
Ik vind het mooi om te zien hoe het gezinsleven ook mijn werk beïnvloedt. Dankzij Caspar kwam ik op het idee om een set hele mooie, stoere mijlpaalkaarten te maken. Juist omdat ik nu merk hoe belangrijk al die mooie momenten en speciale gebeurtenissen zijn, en (ooooh cliché) hoe snel ze groeien en hoe hard het gaat! Ik vind het geweldig om de kaarten te bedenken en te illustreren, en het is wel een typisch voorbeeld van hoe gezin en werk eigenlijk niet gescheiden zijn, maar juist door elkaar heenlopen en invloed op elkaar hebben.

Caspar met een door zijn mama gemaakte mijlpaalkaart

De toekomst

En hoewel het af en toe best chaotisch is zou ik het niet anders willen. Tegelijkertijd staan Mark en ik er heel nuchter in; als het niet meer werkt verzinnen we er wat op. Misschien wil een van ons in de toekomst ook wel een werkplek buitenshuis voor een aantal dagen, of is het toch fijn als Caspar overdag af en toe een dag naar een oppas zou gaan, maar voor nu is het prima zoals het gaat. 

Mijn tip voor andere moeders: Heb vertrouwen in jezelf als moeder en ga af op je gevoel. Laat je niet gek maken door je omgeving die zegt dat je het zus of zo moet doen, of misschien zelfs dat je het niet goed doet door juist wel te willen werken, of juist door thuis te willen blijven voor je kind. Doe wat jou en je gezin gelukkig maakt, dan komt de rest vanzelf. 

—–

Ontzettend leuk om te lezen hoe jullie de twee bedrijven combineren met jullie zoontje. Bedankt voor het delen van jouw verhaal, Sterre! 

2 thoughts on “Hoe doet zij het? Sterre Hendriks

 1. Al eerder vond ik het leuk om deze rubriek te lezen, maar nu ik deze lees merk ik dat ik toch ook even wil reageren.
  Wij hebben een redelijk chaotische thuissituatie met 3 kinderen onder de 7, een puber v 14 en een ZZP’er wiens werkplek redelijk aanwezig is in de woonkamer; een oud ‘opkamertje’ zonder deur en deels open.
  Heel lang ging dit goed, totdat het verschil tussen werk en privé zoekraakte. Thuis spelende kinderen, belangrijke zakelijke telefoongesprekken of klantbezoek valt niet te combineren. Beide hadden we niet door hoe negatief het werk van mijn man ons gezin beïnvloedde en andersom..
  Inmiddels hebben we een (dure) werkplek buitenshuis geregeld en dat werpt direct z’n vruchten af! Wij hadden simpelweg geen andere keus in huis.
  Mijn tip zou zijn, zorg dat er letterlijk en figuurlijk een scheiding is tussen werk en privé, privé moet iedereen tot rust kunnen komen thuis, werk dat iemand aan huis doet kan voor de ander totaal onbelangrijk zijn, zeker voor kinderen.
  Bovendien heb je je werk ook altijd bij je, fietsend v werk naar huis (en vice versa) kan je dingen nog verwerken of op een rijtje zetten, nu loop je simpelweg door de deur of vd trap en heb je dat allemaal nog bij je..

  1. Hoi Henny! Wat leuk dat je reageert. En inderdaad, met drie rondlopende kinderen en dan thuis werken… Poeh, dat lijkt me best een uitdaging. Fijn dat jullie nu een oplossing hebben gevonden die werkt. Ik weet nog van mijn tijd dat ik buiten huis werkte dat ik die scheiding van privé en werk heel fijn vond, en inderdaad tijdens de rit naar huis kan je mooi even alles verwerken.

Comments are closed.