Hoe doet zij het? Sherita Jager

Hoe doet zij het moederschap werk Sherita Jager

Heb jij ook van die dingen waarbij je je af blijft vragen: ‘hoe dóét zij dat allemaal’?
Ik heb dat dus met het combineren van moederschap en werk/carrière. Vaak vraag ik mij af hoe je dit optimaal met elkaar kan combineren – voor mij een eeuwige struggle, zoals ik al schreef – en ik ben benieuwd hoe anderen dit aanpakken. Vandaar deze rubriek! Laat je inspireren en lees mee.

Deze week vertelt Sherita haar verhaal. Zij verhuisde naar Madrid, waar ze nu woont met haar man en dochtertje. Ze heeft een drukke baan en vertelt hoe zij dit ervaart!

—-

Naar het buitenland

Al tijdens mijn middelbare schooltijd was ik ervan overtuigd dat ik naar het buitenland toe wilde. Elke keer als ik natgeregend thuiskwam, zei ik boos tegen mijn moeder ‘als ik klaar ben met studeren, ben ik hier weg!’. Ik ben HBO journalistiek in Utrecht gaan studeren en heb mijn minor in Spanje gedaan. Na deze minor ben ik teruggegaan naar Nederland om mijn laatste studiejaar af te maken, om vervolgens in 2013 (op 23-jarige leeftijd) definitief naar Madrid te verhuizen, onder andere voor de liefde! 

Ik heb een relatie met Carlos. Hij komt oorspronkelijk uit Venezuela. Sinds 2010 zijn we bij elkaar, en op 27 december 2016 werd onze dochter Victoria geboren.

Tijdens mijn zwangerschap werkte ik 32 uur voor een website waar ik de vertalingen doe, en 20 uur als coördinator van naschoolse lessen Nederlands voor kinderen. Een beetje veel dus. Daarnaast deed ik ook nog freelance werkzaamheden. Ik dacht vooraf echt dat ik het goed kon combineren, het coördinatorschap én mijn andere baan én de zorg voor mijn dochter.

Maar toen ik na mijn verlof weer aan de slag ging, merkte ik al heel snel: dit gaat niet. De verantwoordelijkheid was té groot. Ik kon en wilde deze verantwoordelijkheid niet meer dragen, en ik zegde mijn functie als coördinator op. En eerlijk gezegd: het was een enorme opluchting toen ik uiteindelijk stopte met het coördinatorschap! 

Hoe doet zij het & the Kids blog moederschap en werk combineren
Sherita en haar dochtertje. Credits: Stephanie Steggehuis (www.estefaniaphotos.com)

Carriere & crèche

Momenteel werk ik 34 uur per week op kantoor. En in de avonduren ben ik bezig met een leuk project: ik wil een soort magazine-website maken waarbij alle kleine vrouwelijke Nederlandse ondernemers met een webshop worden genoemd. Een sector waarvan ik weinig kennis heb maar wel graag mee aan de slag wil.

Ik merk dat Victoria nu te groot is om thuis goed te kunnen werken. Zij wil aandacht, en mijn werk natuurlijk ook. Het was heel zwaar om dit goed te combineren en ik voelde mij telkens schuldig als ik tussendoor met Victoria was. Victoria gaat nu 5 dagen per week van 9 tot 16.00 uur naar de crèche. Ze heeft het daar enorm naar haar zin: ze is de jongste van de groep en dat is denk ik wel goed voor haar. Ze loopt nu naar de juf toe als we aankomen in de ochtend, en kijkt niet meer om naar ons. Wij wonen hier in Madrid zonder onze familie: die van Carlos woont nog in Venezuela en Colombia, mijn familie woont in Nederland. Dat is erg jammer! Soms heb ik een schuldgevoel naar Victoria toe; ik zou dan wel willen dat ze minder lange dagen maakt. Maar dat is helaas simpelweg niet mogelijk met ons werk, en we zien duidelijk hoe leuk zij het heeft op de crèche, dus we accepteren de situatie zoals hij is. 

Als ik Victoria uit de crèche haal om 16 uur hebben we tijd om te spelen en te koken, en dit ervaar ik als heel fijn. Werk is klaar als ik het kantoor verlaat, en dat voelt goed. De avonduren werk ik voor mijn eigen dingen (freelance, eerdergenoemd project). Soms heb ik een deadline en is dat nét de nacht dat Victoria spookt, maar ik kan goed multitasken en schrijf de meeste teksten met Victoria in bed aan mijn borst. Voor mij voelt de balans zo goed, en ik ervaar weinig stress. 

Mijn uiteindelijke droom is om volledig locatie-onafhankelijk te kunnen werken, en vrij mijn uren in te kunnen delen. Ik heb nu het geluk dat ik als het moet, ik vanuit huis kan werken, en mijn werk erg flexibel is hierin. Als Victoria straks naar school gaat – over 2 jaar – wil ik enkel en alleen werken als zij op school zit, of maximaal twee volle dagen als Carlos haar dan kan ophalen. 

Hoe doet zij het & the Kids blog moederschap en werk
Sherita, Carlos & Victoria

Moederschap en werk

Ik geniet erg van mijn werkende bestaan en ik zou niet fulltime thuis kunnen zitten. Tijdens mijn verlof werd ik uiteindelijk al een beetje gek. Bovendien is een groot voordeel, vind ik, dat je je ook op professioneel gebied blijft ontwikkelen.

Nadeel is het combineren, dat echt niet makkelijk is. Een simpel doktersbezoek, bijvoorbeeld, moet buiten werktijd gebeuren want je krijg hier geen vrij voor. In de huidige maatschappij wordt verwacht dat vrouwen volledig meedoen, maar met een relatie met een kinderwens is het niet makkelijk: ten eerste is het al de vrouw die zwanger moet zijn en moet baren, en ten tweede is de oude rolverdeling van een thuisblijvende moeder nog de norm in veel landen. Je merkt dat werkgevers geen ruimte hebben voor een combirol van moeder/werknemer of vader/werknemer. Ik snap dat het kost geld, maar als het goed wordt opgelost kan het ook veel geld opleveren. Ik vind dat de overheid dit moet stimuleren. Het komt er op neer dat wij een probleem hebben: wij vrouwen willen meedoen in deze maatschappij maar ons lichaam werkt nog niet mee (hoofd evalueert sneller dan lichaam; biologische klok, borstvoeding enkel mogelijk voor vrouwen, zwangerschap enkel mogelijk voor vrouwen).

Quality time

Ik probeer erg te genieten van quality time met z’n drieën. Voorheen rende ik de keuken in om af te wassen als mijn vriend even met onze dochter was. Hij zei laatst dat hij dit zo jammer vond, dat hij het leuker vindt om met z’n drieën te zijn. Daar probeer ik nu extra op te letten en ik geniet erg van die momenten! Mijn tip voor andere moeders is dan ook: laat de boel de boel! Probeer je werk zoveel mogelijk op je werk te doen, en zoek thuis oplossingen voor problemen. Ik stoorde me bijvoorbeeld altijd aan de zooi in de woonkamer en ik was altijd veel tijd kwijt met opruimen. Nadat we een kast hebben gekocht is het veel makkelijker op te ruimen, en dat scheelt mij tijd. En die tijd gebruik ik graag als quality time! 

—-

Vorige week was Maartje, droombaancoach & mama van twee jongetjes, aan het woord. Wil je haar verhaal nog eens terug lezen? Klik dan hierEn wil je meer verhalen in deze rubriek lezen? Klik dan hier