Hoe doet zij het? Maartje Koppen

& the Kids blog Hoe doet zij het Moederschap en werk combineren

Heb jij ook van die dingen waarbij je je af blijft vragen: ‘hoe dóét zij dat allemaal’?
Ik heb dat dus met het combineren van moederschap en werk/carrière. Vaak vraag ik mij af hoe je dit optimaal met elkaar kan combineren – voor mij een eeuwige struggle, zoals ik al schreef – en ik ben benieuwd hoe anderen dit aanpakken. Vandaar deze rubriek! Laat je inspireren en lees mee.

Vorige week vertelde Larissa over haar manier van werken: flow-based en op basis van intuïtie. Deze week is Maartje aan het woord. Zij is moeder van 2 jongens (3 jaar oud en 7 maanden oud) en zij werkt als droombaancoach. Lees hieronder over haar leven als ondernemende mama!

—-

Droombaancoach

Ik heb psychologie gestudeerd. En al bij mijn afstuderen trok de coachingskant me enorm. Ik ben eerst gaan werken als consultant, om zo in meerdere keukens een kijkje te kunnen nemen. Zodat ik weet waar ik het over heb als ik later, als ik groot ben, mensen ga coachen op het gebied van werk.

Inmiddels ben ik alweer 5 jaar enthousiast zelfstandig ondernemer en droombaancoach. Ik had echt nooit gedacht dat ik het ondernemerschap zó leuk zou vinden. En ik werk dan ook met plezier zo’n 4 dagen per week.

Het is zo mooi om te zien wat het met mensen doet als ze voor hun droombaan durven te kiezen. Als mensen daar ‘ja’ tegen zeggen en vervolgens daar actief mee aan de slag gaan, dan vindt er echt een enorme verandering plaats. En gaan ze zoveel meer stralen. Mijn ambitie is dan ook om zoveel mogelijk mensen hun droombaan te laten creëren. Omdat ik oprecht geloof dat zo de wereld een beetje mooier wordt. Want blij zijn in je werk, betekent blij zijn buiten je werk en dat straal je uit en geef je door.

Ondernemen en moeder zijn

De jongens gaan naar een kinderdagverblijf als wij aan het werk zijn. Een keuze waar we volledig achter staan, want we merken namelijk aan de jongens dat ze het heel fijn vinden om met andere kinderen te kunnen spelen. Toen de oudste nog enigst kind was, vond hij het af en toe maar wat saai om alleen met mij thuis te zijn. Dus we zijn er echt van overtuigd dat we hier iedereen een plezier mee doen.

Na de komst van de tweede, was het weer even zoeken naar een nieuwe balans tussen werk en ‘thuis’. We verhuisden namelijk in dezelfde periode én mijn man begon met een nieuwe baan. We moesten dus echt allemaal over op een nieuw ritme. Maar nu we dat ritme gevonden hebben, is het prima te doen. Wil ik mijn dag maximaal benutten en moet ik de kinderen brengen en halen, dan werk ik gewoon een dagje thuis. Scheelt me weer reistijd. Op die manier probeer ik de stress voor te zijn. En we hebben samen afgesproken dat de woensdagavond als werkavond ingezet mag worden. Niet dat we elke woensdagavond achter onze laptops zitten hoor. Maar weten dat die uitwijkmogelijkheid er is, geeft al heel veel rust.

Hoe doet zij het & the Kids moederschap en werk combineren
Maartje & haar zoontjes

Wij hebben trouwens enorm veel geluk: mijn kinderen zijn namelijk eigenlijk bijna nooit ziek. En dat leek me voordat ik kinderen had eigenlijk de grootste uitdaging in het combineren van werk met een gezin. Want hoe goed je de opvang ook geregeld hebt, wat doe je als de kinderen ziek zijn? Dat komt dus gelukkig bijna nooit voor. En als er wel eentje ziek is, dan vangen mijn man en ik dat eigenlijk altijd samen op en dat is super fijn. Wat ik namelijk niet had verwacht, is dat ik het als zelfstandige juist veel moeilijker vind om afspraken af te zeggen. Dat doe ik echt liever niet. Dus wisselen mijn man en ik elkaar op de dag af. Als ik een afspraak heb, past hij op de zieke, daarna kom ik naar huis en neem ik het stokje over. En dat maakt dat het eigelijk heel ontspannen is.

Scherp zijn en blijven 

Als ik werk, focus ik ook echt 100% op mijn werk. En denk ik niet of nauwelijks aan mijn kinderen. Ik vraag me wel eens af of dat wel oké is, maar dat zet ik ook weer heel snel van me af. Ik vind werken nu eenmaal leuk. En geloof ook echt oprecht dat ik een leukere moeder ben doordat ik werk. Alleen de periodes rond mijn zwangerschappen, toen merkte ik echt dat ik minder scherp was. Niet wat betreft het coachen en begeleiden van mensen. Maar wel commercieel gezien. Toen heb ik wel wat kansen laten lopen. Maar hé, ik ben er nu weer, voor de volle 100%!

Ik werk vrijwel altijd met plezier. Maar dat ben ik mijn coachees ook verplicht vind ik. Want wie ben ik om te beweren dat droombanen bestaan, als ik zelf geen plezier in mijn werk heb? Natuurlijk zijn er ook aspecten die ik minder vind en baal ik af en toe ook van mijn werk. Maar ik probeer mezelf altijd scherp te houden. En me af te vragen wat ik anders kan doen, waar ik meer van wil en waar ik minder van wil. Om er voor te zorgen dat ik blijf genieten en dat ik scherp blijf.

Mamadag

Een dag in de week is het mamadag. Dat heb ik ook duidelijk de handtekening van mijn e-mail staan. En vertel ik aan iedereen met wie ik werk. Dat doe ik vooral voor mezelf. Zodat het voor mezelf ook echt oké voelt om die dag niet met werk bezig te zijn. Ik check soms wel mijn mail, maar alleen als ik daarvoor kies. En meestal doe ik er niks mee. En daar voel ik me dan ook niet schuldig over. Iedereen weet dat het dan mamadag is. En als er écht wat dringends is, dan kunnen ze me altijd bellen. Maar dat gebeurt eigenlijk nooit. Ik krijg ook alleen maar positieve reacties over mijn mamadag. Mensen vinden het super fijn te weten wanneer ik wel en niet bereikbaar ben. En zien het vaak ook als een mooi voorbeeld van het managen van verwachtingen.

Wat ik echt het grootste voordeel vind van werkende moeder zijn, is dat ik niet alleen moeder ben. Maar ook nog Maartje, onderneemster en droombaancoach (naast vrouw, vriendin, dochter, zus etc.). Ik ontleen daar echt wel een stukje van mijn identiteit aan. Ik doe inspiratie en energie op door te werken. Een nadeel? Je mist, zeker nu ze zo klein zijn, soms de ‘eerste keren’. Maar omdat ik zelf mijn werktijden bepaal, zorg ik er in ieder geval voor dat ik met verjaardagen, voorleesdagen etc. tijd vrij maak en er gewoon ben. Omdat ik het zelf ook super leuk vind om die momenten wel te delen met mijn kinderen.

Hoe doet zij het And the Kids blog moederschap carriere
Maartje

In geval van stress…

Wat mij heel erg geholpen heeft toen ik op een gegeven moment wél begon te stressen, is te achterhalen waar de stress nou eigenlijk vandaan komt. Bij mij was dat de timing rondom het wegbrengen en ophalen. Ik heb er voor gekozen om voorlopig op de dagen dat ik breng en haal, thuis te werken. Dus kijk waar de stress vandaan komt en wat je anders kunt doen. Dat zijn soms kleine dingen die een groot verschil kunnen maken. Kijk daarnaast ook wat er makkelijker kan. Boodschappen thuis laten bezorgen, een hulp in de huishouding, voor 2 dagen koken, het scheelt ons een hoop gestress.

En misschien wel het belangrijkste: zorg dat je je werk leuk vindt. Écht leuk. Als jij geniet van je werk, dan haal je er energie uit in plaats van dat het energie kost. En die energie kun je héél goed gebruiken als je werken combineert met het moederschap. Ik zie om mij heen veel vrouwen die zeggen ‘omwille van de kinderen neem ik genoegen met dit werk’. En dat vind ik zo zonde! Begrijp me niet verkeerd. Iedereen moet daarin haar eigen keuze maken. En ik vind ook zeker niet dat iedereen moet werken, of een plaats naar de top moet ambiëren of zo. Maar wat voor werk je ook doet (of niet doet): zorg dat je er van geniet!

—-

Wil je meer weten over Maartje en haar werk als droombaancoach? Kijk dan hier en hier. 

Wil je het verhaal van Larissa (vorige week) nog eens teruglezen? Klik dan hier. En wil je meer verhalen in deze rubriek lezen? Klik dan hier

One thought on “Hoe doet zij het? Maartje Koppen

  1. Wat staat Maartje positief in haar baan en leven! Fijn! En slim om af te spreken met je partner wanneer je eventueel een werkavond kunt inzetten. Want voor je het weet zit je iedere avond te werken. En werk is leuk, maar een goede balans is nog leuker. Een fijn privé leven hebben is ook zeer waardevol!

    Die laatste alinea, dat is waarom ik het liefst helemaal voor mezelf zou willen werken… ik heb een superleuke baan, maar die ochtendspits en avondspits stress….ik hekel het echt!!

Comments are closed.