Hoe doet zij het? Larissa den Enting

& the Kids blog over moederschap en werk, flow based werken intuïtie Larissa den Enting

Heb jij ook van die dingen waarbij je je af blijft vragen: ‘hoe dóét zij dat allemaal’?
Ik heb dat dus met het combineren van moederschap en werk/carrière. Vaak vraag ik mij af hoe je dit optimaal met elkaar kan combineren – voor mij een eeuwige struggle, zoals ik al schreef – en ik ben benieuwd hoe anderen dit aanpakken. Vandaar deze rubriek! Laat je inspireren en lees mee.

Deze week vertelt Larissa over haar leven als werkende moeder. Zij heeft samen met Raymond twee zoontjes (5 en 1 jaar oud). Twee jaar geleden kampte Larissa met een depressie en werd er bij haar een complexe post-traumatische stress stoornis vastgesteld. Inmiddels is ze hier helemaal uitgekomen, en sindsdien werkt Larissa flow-based. Dat wil zeggen dat je, ook op werkvlak, doet wat je intuïtie je ingeeft. Lees hieronder haar inspirerende verhaal!

—-

Dromen

Op de middelbare school droomde ik ervan om psychiater te worden. Helaas was ik slecht in wiskunde en natuurkunde, wat de basis was voor toelating op de universiteit. Die droom heb ik daardoor laten varen. Mijn sterke kant lag juist op het gebied van taal – dat was meer dan duidelijk. Maar ondertussen droomde ik ook van werken in het buitenland. Het runnen van een eigen hotel in een warm oord, zoiets. Uiteindelijk heb ik de studie Hotel Management gevolgd, met als doel om een eigen hotel te runnen. Gaandeweg kwam ik erachter dat de horeca toch niet echt mijn branche is. Taal, marketing en communicatie bleven favoriet en daar heb ik me verder op gespecialiseerd in diverse banen als Marketing en Communicatie Specialist.

Doen wat je leuk vindt

Toen ik nog in loondienst werkte, was er een tijd dat ik met lood in mijn schoenen naar mijn werk ging. Het gevoel dat ik kreeg zodra ik de parkeerplaats op reed. Of dat ik zelfs blij was als ik een gigantische file terecht kwam. Dat is niet oké. Maar juist wel een hele goede indicator dat er iets niet klopt. Dan moet er iets veranderen. Ik ben van mening dat, als je je werk niet leuk vindt, je op zoek moet naar iets anders wat je wél leuk vindt. Er is een reden voor dat je niet leuk vindt wat je doet. En uitvinden wat die reden is, is alleen al heel interessant. Dat heb ik toen gedaan.

Ik heb inmiddels een succesvolle webshop in sjaals, accessoires en dameskleding; Scarfz.nl. In deze webshop steek ik veel tijd. Daarnaast ben ik druk bezig met het opzetten van een mentoring/coachingbedrijf gericht op mindset en transformatie coaching.

Larissa Hoe doet zij het? And the Kids moederschap en werk combineren
Larissa

Flow based werken en leven

Ik werk op een andere manier dan de meeste ondernemers. Voor mij geen vaste dagen, schema’s of planningen. Ik werk op basis van mijn intuïtie, en zo bepaal ik per moment wat ik doe. Of dat nou werk is, iets met de kinderen doen, sporten, wat dan ook. Dat is dan ook wel het gemak van werken vanuit huis.
In de ochtend start ik de laptop op om te werken. Wat ik dan ga doen, is dus geheel afhankelijk van wat mijn intuïtie zegt. Zo komt het dus ook voor dat ik klaar zit met de laptop, en ineens bedenk dat ik toch echt nú moet sporten. Dat gebeurt dan dus ook.

Verder speel ik met onze jongste zoon, haal ik onze oudste zoon van school op, zijn er uiteraard de bekende speeldates in de middag. Rond 16.00 uur maak ik alle pakketten voor Scarfz klaar voor verzending. In de avond, zodra de jongens in bed liggen, maak ik vaak nog een live video voor een van de twee bedrijven. Ook schrijf ik ’s avonds vaak nog een inspirerende post voor Facebook en mijn coaching website. Juist doordat ik alles op gevoel doe, voelt alles heel natuurlijk aan. Het gaat allemaal met gemak.
In het weekend gaat het er eigenlijk op precies dezelfde manier aan toe, alleen zorg ik er dan wel voor dat we meer tijd doorbrengen als gezin door eropuit te trekken. Eigenlijk houdt mijn hoofd nooit op met werken, omdat ik het zo leuk vind en alles met gemak gaat.

Thuis werken met kinderen

Thuiswerken wordt vaak ontzettend geromantiseerd. Want: “Zo heb je alle tijd om veel met je kinderen samen te zijn”, en “Handig toch, dan ben je er altijd voor je kinderen wanneer ze je nodig hebben.” Ja, dat klopt inderdaad. En ik dacht ook altijd dat het fantastisch moest zijn. Werken wanneer je zelf wilt, met de kinderen spelen, gezellig samen lunchen, de was tussendoor nog even doen. Het leek me zo handig! Daar heb ik me zeker op verkeken. Kleine kinderen in huis hebben en moeten werken, is soms lastig. Dat vergt flexibiliteit van jezelf, en je werk. Als je kleintje een slechte dag heeft terwijl jij thuis aan het werk bent, zal je kind toch echt de aandacht opeisen van je. Daar moet je tegen kunnen, of het kunnen accepteren. Eerlijk gezegd, soms kan ik daar dus niet tegen. Dan komt het echt neer op alles zo goed mogelijk accepteren, en je tijd anders indelen.

moederschap en werk combineren hoe doet zij het
Larissa met haar gezin

Stress

Stress kan ik absoluut niet tegen. In 2016 is er bij mij een depressie en complexe post-traumatische stress stoornis (c-ptss) gediagnisticeerd. Door hard werken aan mezelf met de juiste hulp, ben ik daar helemaal uit gekomen. Maar stress is nog altijd iets waar ik niet tegen kan. Stress is voor mij een trigger om heel snel weer in een diep dal te komen en me compleet waardeloos te voelen. En dat is dan weer een eventuele trigger voor herbelevingen van mijn c-ptss. Om deze reden probeer ik stress bewust te voorkomen.
Toen ik nog in loondienst werkte, zei ik altijd heel stoer: “Ik presteer het beste onder stress.” Een grote deadline, last-minute events organiseren, hectiek. Ik leefde ervoor. Tenminste, dat dacht ik. Nu weet ik dat er een groot verschil is tussen stress en flow. Stress is per definitie niet goed, voor niemand. Werken in flow daarentegen is iets totaal anders, en juist datgene wat ik nu dagelijks opzoek door mijn gevoel te volgen. Dat geeft energie, maar dan wel zulke energie dat je door kunt blijven gaan. De uren voorbij vliegen, zonder dat je er erg in hebt. Dat is heerlijk!

Werken en moeder zijn

Het grote voordeel van werk combineren met moederschap vind ik dat ik mijn kinderen zo een voorbeeld geef van wat er allemaal mogelijk is. Juist doordat mijn man en ik allebei werken, zien onze kinderen dat er geld verdiend wordt door te werken. Wel is het zo dat ik het belangrijk vind om mijn kinderen te laten zien dat “werken” niet per definitie betekent dat je moet werken voor een werkgever. Dat er ook andere manieren zijn om geld te verdienen. En dat werken dan ook echt leuk is. Dat plezier in het leven, dus ook je werk, voorop moet staan. Maar soms betekent het ook dat ik keuzes moet maken tussen werk en gezin.
Soms gaat het gezin voor, en soms mijn bedrijven. Het feit dat ik daar keuzes in moet maken, vind ik nog wel eens lastig. Dan komt dat bekende schuldgevoel wel eens opspelen.

Larissa met haar zoontje

Als je worstelt met de balans tussen moederschap en werk, zou ik je aanraden om te kijken waar dat aan ligt. In de meeste gevallen heeft het te maken met een verkeerde focus. Teveel focus op werk, op het krampachtig proberen om alles zo goed mogelijk te balanseren. Teveel schuldgevoelens tegenover je gezin, of juist tegenover je werkgever.
Probeer juist eens uit te vinden wat je nog meer leuk vindt, naast werk en gezin. Wat maakt jou nou echt blij? Waardoor vergeet jij de tijd? Wat geeft je een goed gevoel van binnen? Doe dat meer, veel meer. Zorg ervoor dat jij er als persoon zelf ook nog bent. Want vaak vergeten we onszelf in het plaatje. Altijd maar druk met het gezin, het huishouden, afspraken, verplichtingen, werk. Maar jij bent er zelf ook nog! Luister gewoon eens naar wat je gevoel zegt dat jij nodig hebt. Je intuïtie volgen, want dat weet precies wat goed is voor jou. Zo voel jij je zelf ook beter, en is alles veel meer in balans.

—-

Wauw, Larissa, dank je wel voor het delen van je inspirerende kijk op het leven en je intuïtie! Wil je het verhaal van Wendy nog eens teruglezen? Klik dan hier. En wil je meer verhalen in deze rubriek lezen? Klik dan hier