Hoe doet zij het? Geertje Ruitenburg

Geertje Ruitenburg - Hoe combineert zij het moederschap met haar eigen bedrijf?

Heb jij ook van die dingen waarbij je je af blijft vragen: ‘hoe dóét zij dat allemaal’?
Ik heb dat dus met het combineren van moederschap en werk/carrière. Vaak vraag ik mij af hoe je dit optimaal met elkaar kan combineren – voor mij een eeuwige struggle, zoals ik al schreef – en ik ben benieuwd hoe anderen dit aanpakken. Vandaar deze rubriek! Laat je inspireren en lees mee. En wil je zelf je verhaal delen? Mail mij vooral op hello@andthekids.nl.

Deze week deelt Geertje haar verhaal. Deze ambitieuze mama werkt vier dagen per week voor haar eigen bedrijf en daar geniet ze enorm van! De zorg voor haar dochtertje ligt op die dagen bij haar ouders en schoonouders. Lees mee wat Geertje hierover vertelt!

—-

Vroeger

Als kind had ik verschillende dromen. Fysiotherapeut, kinderarts. Maar in 4 vwo kreeg ik een vervelende variant van de ziekte van Pfeiffer. Mijn taalvakken daalden naar een nulpunt en ik besloot naar de havo te gaan. Van hoog presteren kwam weinig meer terecht en ik heb het vinden van een nieuwe toekomst best lastig gevonden.

Naast school was ik altijd al bezig met creatieve hobby’s en ik begon op de middelbare school ook met digitale vormgeving, maar een opleiding als Multimedia Design bestond toen nog niet. Om ontwerpen te combineren met de beta vakken ben ik de opleiding Engeneering, Design & Innovations gaan doen. Deze bleek een verkapte werktuigbouwkunde opleiding, die ik na een propedeuse jaar gauw gestopt ben. Vanuit het plezier van adviseren en redenatie ben ik toen HRM gaan studeren in Amsterdam. Rond deze periode startte ik ook mijn bedrijf, toen nog alleen in websites. Door de jaren heen heb ik verschillende design, management en strategie opleidingen en cursussen gedaan. Na mijn studie heb ik een aantal jaar zzp gewerkt. Dat had een keerzijde: ik miste het contact met collega’s; de muren kwamen op me af. Daarna heb ik een fantastische tijd gehad werkende voor een baas. Hier heb ik veel geleerd in grote projecten, het zoeken naar bedrijfsidentiteiten en diverse rollen kunnen bekleden. En nu is het tijd voor een vernieuwde versie van mijn eigen bedrijf: Design by Fuzz-e. 

Geertje Ruitenburg Design by Fuzz-E: hoe combineert zij het moederschap met haar bedrijf?
Geertje

Baby en het nieuwe werken

Bijna twee jaar geleden werd onze dochter Evi geboren. Van tevoren maakte ik me niet teveel druk om de details, wat ik wel wist is dat ik een goede balans wilde zoeken tussen mama zijn en een carrière. Ik geloof al heel lang in een nieuwe manier van werken. Van kiezen wanneer je werkt, waar je werkt. Werken is heerlijk en daar haal ik echt enorm veel energie uit. Ik probeer mij te beperken tot 4 dagen werken per week. De flexibiliteit die ik kan creëren door mijn eigen tijd in te delen maakt dat ik vol kan genieten van mijn dochter en van het werk. Zo vind ik het idee dat ik haar komend jaar zelf naar de peuterspeelzaal op school kan brengen heel fijn.

Wij hebben de ongelofelijke mazzel dat onze kleine meid 4 dagen per week bij onze ouders is (2 dagen bij de mijne, 2 bij die van mijn man). We merken dat ze zich daar heel erg thuis voelt en gaat altijd met plezier ernaar toe. Dat maakt het wel makkelijker na te denken over carrière, en daardoor heb ik sinds ik moeder ben niet het gevoel minder bezig te kunnen zijn met carrière. 

Hoe doet zij het, moederschap en werk combineren
Geertje met haar man en dochter Evi

Hectische dagen

Toch zijn onze dagen soms vrij hectisch. Ik zit in een drukke periode met mijn werk en mijn man is voor zijn werk als consultant vaak op reis door West Europa. De balans tussen werk en privé kunnen we over het algemeen goed vinden, maar soms zijn er van die momentjes waarop je denkt: ‘oké, en nu?’. Dat zijn ook periodes waarin het schuldgevoel wel eens opspeelt. Als ik een deadline heb en mijn man in het buitenland zit, moet ze wel eens extra lang bij opa en oma blijven. Dat vind ik dan lastig. Maar als ik haar dan kom ophalen en ze wil ab-so-luut niet mee naar huis: dan weet ik weer dat het goed zit. Maandag is mijn vrije dag en die plan ik ook zo veel mogelijk echt vrij; ik probeer dan de hele dag met haar alles te ondernemen.

Blij met werk

Ik geniet enorm van mijn werk: ik vind mijn werk in mijn eigen bedrijf echt te gek. Omdat ik me kan bezig houden met de huisstijl en digitale invulling voor zzp’ers, maar ook freelance voor grotere technische projecten heb ik nooit een saaie of herhalende dag. Steeds (even) mee mogen kijken in andermans bedrijfsleven is enorm interessant. En dat kan soms het verschil zijn tussen een werkplaats bezoek waar de klant in een beoliede overal loopt, een bloemist die authenticiteit zoekt, tot boardmeetings met een grote groep mensen. Heel leuk! Ik vind werk dus echt een verrijking van mijn leven. Ook vind ik het fijn dat mijn leven nu meer structuur heeft en dat je automatisch praktisch gaat nadenken over zaken. Jammer is natuurlijk wel dat je altijd ‘iets’ te doen hebt, in het weekend snoozen met een netflixserie is er niet bij voor mij. 

Mijn tip voor andere werkende moeders? Maak tijd vrij, maar dan ook echt tijd. Mobiel weg, computer uit en ga eens bij je kinderen zitten; op de grond, in een theekransje, samen bouwen. En zoek een gezamenlijke sport of hobby. Ik ga heel graag zwemmen met haar, zowel op een kindergroep als baantjes trekken met haar op de rug.

—-

Vorige week deelde ik het verhaal van Bjelke. Zij heeft turbulente jaren achter de rug waarin ze fulltime werkte terwijl ze voor twee jonge kinderen zorgde. Nu geniet ze van een periode zónder werk. Lees het hier nog eens terug! En wil je meer verhalen in deze rubriek lezen? Klik dan hier. Schroom ook niet jezelf aan te melden als je ook je verhaal wil delen 🙂 Mail mij vooral op hello@andthekids.nl.