Hoe doet zij het? Bjelke

Heb jij ook van die dingen waarbij je je af blijft vragen: ‘hoe dóét zij dat allemaal’?
Ik heb dat dus met de combinatie van moederschap en werk/carrière. Vaak vraag ik mij af hoe je dit optimaal met elkaar kan combineren – voor mij een eeuwige struggle, zoals ik al schreef – en ik ben benieuwd hoe anderen dit aanpakken. Vandaar deze rubriek! Laat je inspireren en lees mee. En wil je zelf je verhaal delen? Mail mij vooral op hello@andthekids.nl.

Deze week mag ik het verhaal delen van een mama die een paar turbulente jaren achter de rug heeft. Zij ging van samenwonend moeder met fulltime baan, naar alleenstaande moeder met fulltime baan, naar alleenstaande moeder met parttime baan om vervolgens bewust te kiezen voor een periode zónder baan (maar met nieuwe liefde!). Lees het verhaal van Bjelke!

—-

In 2010 werkte ik fulltime als marketeer op het hoofdkantoor van Rabobank. In datzelfde jaar kreeg ik mijn eerste kind, twee jaar later volgde de tweede. Tijdens deze tweede zwangerschap deed ik een ontdekking die mijn leven helemaal veranderde: mijn toenmalige partner en vader van mijn kindjes bleek een dubbelleven te leiden. Toen onze dochter een half jaar oud was heb ik een punt gezet achter deze relatie –  na 14 jaar samen zijn was dit een hele stap. Ik werd een fulltime werkende, alleenstaande moeder van twee kleine kids. Een moeilijke periode volgde, waarin ik mezelf regelmatig voorbij rende. 

Vijf jaar heb ik dat volgehouden, met de nodige ups en downs. Ik ging van fulltime naar een parttime baan om de balans goed te houden. Gelukkig vond ik, nu een jaar geleden, nieuwe liefde: de man van mijn dromen. Hij woonde met zijn zoontje van 5 in Drenthe. Mijn eigen kinderen zijn inmiddels 7 en 5 jaar oud. Sinds afgelopen oktober wonen we samen, als samengesteld gezin. Hierdoor kwam er na 14 jaar een einde aan het werken bij de Rabobank. Momenteel werk ik dus niet. Mijn partner maakt het mogelijk dat ik nu de tijd neem om uit te zoeken wat ik écht wil. Want ambities heb ik zeker! 

Bjelke met haar gezin

Voor- en nadelen

Inmiddels heb ik het leven als werkende moeder én als niet-werkende moeder mogen ervaren. Het grote voordeel van combineren van het moederschap met werk is dat je wereld wat groter blijft: je komt in contact met nieuwe mensen en je wordt gewaardeerd om wie je bent en wat je doet – los van het moederschap. Ook voer je volwassen gesprekken die over iets anders gaan dan kinderen en het huishouden, dat vond ik ook erg fijn. En natuurlijk het hebben van een eigen inkomen en daarmee onafhankelijk zijn! Een groot nadeel voor mij bleef echter het zoeken naar de balans tussen privé en werk. Vaak had ik het gevoel op beide fronten niet 100% te kunnen geven. Dat resulteerde best wel eens in een schuldgevoel richting kinderen en werk.

Inmiddels ben ik een tijdje gestopt met werken. Dit zorgt voor zoveel rust: geen gestress, rust in mijn hoofd, lijf en ook in het gezin. Ik kan alle tijd en aandacht besteden aan de kinderen en dat is zoveel waard! Maar toch mis ik het hebben van iets voor mezelf. Ik vind mijn wereldje wat klein worden en sommige dagen heb ik het gevoel weinig ‘nut’ te hebben, buiten het huishouden en het moederschap om. Dat maakt wel dat dit geen situatie is die ik voor altijd zo wil houden.

Ambities

Ik heb gestudeerd en wil me graag als persoon blijven ontwikkelen. Dit kan op verschillende manieren. Moederschap én werken zijn er twee van. Uit beide haal ik voldoening en nu ik (bewust) drie maanden voor het moederschap heb gekozen (vanwege het laten landen van ons nieuwe samengestelde gezin na de verhuizing) merk ik dat ik een uitdaging mis. Natuurlijk word ik gelukkig van meer tijd dan ooit doorbrengen met mijn kinderen, maar ook op een ander gebied wil ik groeien. Iets waar ik mijn kwaliteiten in kwijt kan en waar ik energie van krijg! Op naar een nieuwe uitdaging die ik kan combineren met mijn fijne gezin!

—-

Vorige week was Liset Verschoore aan het woord. Zij vertelde over haar drukke leventje met een fulltime baan en twee dochters. Lees het hier nog eens terug! 

6 thoughts on “Hoe doet zij het? Bjelke

  1. Jeetje wat een turbulente jaren heeft Bjelke beleefd zeg, dat lijkt me niet niks! Fijn dat ze nu de tijd kan nemen om te zoeken wat ze écht wil doen en balans weten te vinden in hun nieuwe samengestelde gezin. Knap hoor, ook bewust voor jezelf kiezen is een moeilijke keuze! Maar wel een belangrijke! Succes Bjelke!

  2. ik herken het gevoel van tekort komen; ook ik was sinds dat mijn kinderen klein waren alleenstaande moeder en soms had ik inderdaad ook een schuldgevoel omdat ik mij nergens voor 100% leek te kunnen inzetten. Veel succes in het zoeken naar de juiste balans van gezin en persoonlijke uitdaging.

    1. Kan me daar ook zoveel bij voorstellen! Ik hoop voor je dat dat inmiddels beter is nu en dat je meer balans kan vinden. Thanks voor je reactie! X

Comments are closed.