Hoe doet zij het? Anne Zandstra

Moederschap en werk combineren

Heb jij ook van die dingen waarbij je je af blijft vragen: ‘hoe dóét zij dat allemaal’?
Ik heb dat dus met het combineren van moederschap en werk/carrière. Vaak vraag ik mij af hoe je dit optimaal met elkaar kan combineren – voor mij een eeuwige struggle, zoals ik al schreef – en ik ben benieuwd hoe anderen dit aanpakken. Vandaar deze rubriek! Laat je inspireren en lees mee. En wil je zelf je verhaal delen? Mail mij vooral op hello@andthekids.nl.

Deze week sprak ik met Anne (32 jaar). Haar plannen liepen iets anders nadat ze jong moeder werd, door een chronische ziekte. Met recent een nieuwe baan én een eigen bedrijf staat ze super positief in het leven. Lees mee! 

—-

Opleiding & toekomstplannen

Ik heb de opleiding voor doktersassistente gedaan. Toen ik net klaar was met mijn opleiding was er niet tot nauwelijks fulltime werk in te vinden, en toen kwam de baan als laborante naar voren. Het leek me een leuke instap in de ziekenhuiswereld. De doorstroom naar het ziekenhuis was destijds nog erg makkelijk: dit leek mij wel wat. Uiteindelijk heb ik 10 jaar als laborant bij een groot bedrijf gewerkt, maar omdat ik gaandeweg zwanger raakte was het voor mij niet meer haalbaar om de doorstroom naar het ziekenhuis te maken en de daarbij horende opleiding te volgen. Met een kind en een partner die ook nog studeerde zou het allemaal een beetje teveel van het goede zijn. 

Eigen bedrijf Onderhanden

Naast mijn werk als laborante heb ik mijn eigen bedrijf opgezet: OnderhandenOnderhanden is eind 2016 ‘geboren’ doordat ik zelf zolang zoekende was naar wat ik nou eigenlijk zou willen. Ik heb verschillende hobby’s gehad – taarten bakken, mozaïeken, noem maar op – maar dat was het allemaal niet. Ik ben een perfectionist, en als ik niet tevreden ben met wat ik naar buiten breng, dan wordt het hem niet. Tot thuis de jongens graag een speeltent/tipi wilden. Ik ben aan de slag gegaan met een naaimachine (had ik nog nooit achter gezeten!) en sindsdien heb ik van mijn hobby een beetje mijn bijbaan kunnen maken. Ik maak tegenwoordig niet veel tipi’s meer, maar neem alles Onderhanden! Vandaar ook mijn naam. 

Moederschap en werk combineren
Anne met haar twee zoontjes

Nieuwe baan

Na tien jaar verloor ik de uitdaging in mijn werk als laborante, en door mijn chronische ziekte werd het ook steeds moeilijk om mijn functie uit te voeren. Toen ik in september de vacature als doktersassistente voorbij zag komen heb ik gelijk gesolliciteerd! Ik werd aangenomen en sinds januari werk ik als doktersassistente, twee hele dagen en een ochtend. Als ik werk zijn mijn kinderen op school, bij mijn schoonmoeder of bij de gastouder. Wat een verschil met voorheen! Ik krijg, doordat ik zoveel positieve energie uit mijn werk haal, zelf ook gigantisch veel energie. Naast dit werk, ben ik ongeveer 20/25 uur per week bezig met Onderhanden. Eerder deed ik dit in de avonduren, maar sinds mijn nieuwe baan kan ik op woensdag en donderdag een hoop gedaan krijgen. Over een tijdje gaat mijn jongste zoon naar school, dan zal dit alleen maar meer worden. Hopelijk komt er dan nog meer balans in ons gezin, En ik hoop me dan niet meer schuldig te hoeven voelen over de momentjes waarop mijn jongste zich even alleen moet vermaken, omdat ik dan bezig ben met bestellingen voor Onderhanden. 

Ziekte en verandering toekomstbeelden

Al met al had ik vijftien jaar geleden niet verwacht dat mijn leven er nu zo uit zou zien. Elf jaar geleden ben ik gediagnosticeerd met endometriose. Dit is een chronische ziekte waarbij het baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoeder bevindt. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld verklevingen. In de elf jaar dat ik deze ziekte heb, ben ik al 7 keer geopereerd. Maar de ziekte is chronisch, het blijft doorgroeien en verkleven. Zo zitten bij mij de darmen aan elkaar gekleefd en heb ik bijvoorbeeld nog maar 1 eierstok die werkt. 

Mij werd verteld dat ik geen kinderen zou kunnen krijgen. Toch werd ik op mijn 21ste al moeder, ik heb veel geluk gehad met mijn kids! Het is natuurlijk even doorbijten als je zo jong ouders wordt, maar er zijn ook veel vrouwen die in hetzelfde schuitje zitten en geen kinderen kunnen krijgen. Toch komen alle ideeën die we destijds hadden plotseling op een laag pitje te staan als je zo jong ouders wordt. Mijn partner en ik hadden bijvoorbeeld graag willen reizen, de wereld zien, een huis kopen, trouwen en dan pas beginnen aan kinderen. Maar het liep dus anders. We zeggen wel eens voor de grap: wij doen alles andersom. En misschien maakt ons dat juist de mensen die we nu zijn. We zijn nu 2 kinderen verder, hebben allebei een drukke baan, en gaan dit jaar trouwen! Dat geeft me ook weer nieuwe ideeën voor Onderhanden die ik wil uitvoeren. 

combineren moederschap en carriere
Anne & haar gezin

Balans

Op dit moment ben ik qua ziekte nog erg zoekende naar balans. Ik heb namelijk continue pijn, met periodes dat het erger wordt. Op die momenten ben ik niet zo leuk, en voel ik mij een verschrikkelijke moeder/partner. Ik ben dan erg moe, en ik kan niet veel hebben. Het ergste vind ik nog dat de jongens weten dat ik altijd buikpijn heb. Ze houden er altijd rekening mee, terwijl ik dat eigenlijk niet van ze wil. 

Qua werk ben ik erg tevreden – de overstap is zo’n goede keuze geweest! Ik vind het super fijn om hier te werken en sowieso: ik denk dat ik door mijn werk een leuker mens word voor de kids en ook voor mijn partner. De komende tijd verwacht ik nog meer balans tussen mijn werk, Onderhanden, en mijn gezinsleven, maar ik denk dat dit zeker goed gaat komen. Mijn tip voor andere ouders is dan ook: zorg dat je doet waar je gelukkig van wordt! Als jij gelukkig bent als ouder, dan kun je dat 1000x beter teruggeven thuis, in je relatie en aan je kinderen!

—-

Neem je ook even een kijkje op de pagina van Onderhanden? Anne maakt de prachtigste dingen! Vorige week deelde ik het verhaal van Geertje, lees het hier nog eens terug! En wil je meer verhalen in deze rubriek lezen? Klik dan hier

One thought on “Hoe doet zij het? Anne Zandstra

  1. Ja echt lastig is het, je gevoel zegt: blijf bij je baby! Maar de huidige maatschappij laat dat nagenoeg niet toe. En oké, het is ook gewoon goed om dingen voor jezelf te blijven doen. Ik ga 2 dagen werken en vind dat meer dan zat. xxx

Comments are closed.