Hoe begin je voor jezelf?

Hieronder lees je een blog die ik ongeveer een jaar geleden geschreven heb voor een blog die ik destijds wilde starten over dit soort zaken, maar wat ik dus nooit gedaan heb. Toch is het misschien leuk om te delen, omdat ik zo vaak mensen hoor die rondlopen met het idee of de wens om voor zichzelf te beginnen (hetgeen ik vol-le-dig begrijp). Want niets is leuker dan iets doen wat je leuk vindt, waar je goed in bent, en er ook nog eens je geld mee verdienen!

Na het VWO begon ik met een studie pedagogische wetenschappen aan de Universiteit van Utrecht. Geen succes, na driekwart jaar hield ik het voor gezien en ben ik in een kledingwinkel gaan werken. Toen september weer in zicht kwam, schreef ik me last minute in voor de rechten opleiding, wederom aan de UU. Een prima keuze, want dat lag me wel. Tijdens mijn studie werkte ik als bijbaan op een advocatenkantoor en na mijn afstuderen ben ik meteen begonnen als zelfstandig jurist. Ik had daar een goed gevoel over, had er vertrouwen in en doordat ik nog geen vast inkomen en/of kinderen had, was de stap best makkelijk en klein. Het enige wat ik nodig had was een computer/laptop, en toegang tot alle juridische literatuur en jurisprudentie. Bovendien stroomt er wel enig ondernemersbloed door mijn aderen, dus hopla, daar ging ik.

De Kamer van Koophandel 
Van alle kanten kreeg ik het advies om een bedrijfsplan op te stellen. Niet zo nodig vond ik, ik kon beter direct aan de slag gaan (iets waar ik later nog wel een beetje op terug ben gekomen, dus: schrijf wél een bedrijfsplan. Het geeft je een leidraad, een richting. Je kan door te googlen al een paar goede voorbeelden vinden.)
Wat deed ik dan wel? Naar de Kamer van Koophandel natuurlijk! Door me in te schrijven liet ik zien dat ik dit serieus nam, ook naar mezelf toe. Dus: bedenk een bedrijfsnaam, maak een website (of laat die maken), en schrijf je bedrijf in bij de KvK! Daar zullen ze je ook direct handvaten geven om je vervolgstappen te zetten. En je bent klaar voor de start!

Hallo, opdrachtgevers? 
Yes, en dan sta je ingeschreven, je bent er klaar voor.. Maar waar blijven de opdrachtgevers? Die komen natuurlijk niet vanzelf! Via de Kamer van Koophandel stelde ik een bestand samen, bestaande uit vers ingeschreven ondernemers uit de regio Utrecht. Ik ging er eens goed voor zitten en ik heb ze allemaal gebeld. Tijdens dat telefoongesprek (voor zover de spreekwoordelijke hoorn er niet direct op gegooid werd, want natuurlijk stelt niet iedereen zo’n telefoontje op prijs) vertelde ik over de juridische zijde van ondernemen, en waar zoal aan gedacht moest worden. En uiteraard waar ik op dat vlak bij zou kunnen helpen. En dat werkte! Al snel volgden mijn eerste opdrachten: het opstellen van algemene voorwaarden en verschillende contracten. Mijn eigen bedrijf was een feit, hoera!

Netwerken tot je erbij neervalt 
De eerste klanten kwamen via het bellen, maar dat bellen was eigenlijk iets wat ik vooral niet te vaak wilde doen. Want nee, echt heel leuk was dat niet. Ik besloot dat ik mijn netwerk moest uitbreiden, en een prima manier om dit te doen was via het bezoeken van netwerk bijeenkomsten. Open Coffee’s, netwerk ontbijtjes, LinkedIn-groepen-meetings, you name it, ik bezocht het. Iedere week bezocht ik zeker één, maar vaak ook meerdere bijeenkomsten. Altijd ging ik heen met enige tegenzin, en kwam ik terug met leuke nieuwe contacten en soms zelfs meteen opdrachten.

Hard werken 
En verder… Verder is het een kwestie van hard werken, en zorgen dat jij die partij bent waar ze zaken mee willen doen. Wees vriendelijk, reageer (snel!) op je mail, en bovenal: lever netjes je werk af. Zorg voor die puntjes op de i, en zorg dat je opdrachtgever op jou kan vertrouwen. Dan komen ze nog terug ook. En bij twijfel, het allerbelangrijkste… Gewoon doen! Beginnen en ervoor gaan. Wat kan er mis gaan? Zeker wanneer je niet al te veel hoeft te investeren, heb je weinig te verliezen. En blijkt het toch niet zo leuk te zijn? Dan zoek je gewoon weer wat anders.