Draagdoek gebruiken tijdens je zwangerschap

draagdoek gebruiken tijdens de zwangerschap and the kids blog

Bij een draagdoek denk je vooral aan de periode ná de zwangerschap: je newborn baby’tje lekker in de draagdoek tegen je aan. Maar wist je dat je je draagdoek ook uitstekend kan gebruiken tijdens je zwangerschap? Natuurlijk kan je een eventueel ouder kindje erin dragen – als je lichaam dat toe laat. Maar waar ik het eigenlijk over wil hebben, is het gebruik van een draagdoek ter ondersteuning van je lichaam tijdens de zwangerschap. Charlotte van Dragen geeft Plezier vertelde mij hier alles over!

Ondersteuning van je buik

Tijdens de zwangerschap wordt je buik steeds zwaarder. Hierdoor kan je last krijgen van je rug, schouders of van je bekken. Ook gaan veel zwangeren in een ‘hangende’ houding staan, waardoor op lange termijn de klachten alleen maar zullen toenemen. Om de boel een beetje extra te ondersteunen kan je je draagdoek gebruiken. Dit is mogelijk vanaf ongeveer 30 weken zwangerschap. De voordelen:

  • Corrigeert een verkeerde houding en maakt dat je actiever blijft staan;
  • Ondersteunt je buik waardoor het allemaal even wat minder ‘zwaar’ aanvoelt;
  • Geeft meer ruimte om te ademenen waardoor je je over de hele linie beter voelt.

Bovendien leer je alvast een beetje handig knopen met je draagdoek, dat komt later alleen maar van pas – zij het met een ander soort knoop.

draagdoek gebruiken tijdens de zwangerschap

Er zijn wel twee belangrijke aandachtspunten. Allereerst: doe het niet té vaak! Probeer het gebruik van de draagdoek tijdens zwangerschap te beperken tot de echt vermoeide momenten. Je lichaam moet immers ook nog de kans krijgen om andere houdingen aan te nemen. En ten tweede: doe dit niet in geval van een placenta praevia oftewel een voorliggende placenta! En overleg bij serieuze klachten natuurlijk altijd met je verloskundige en/of fysiotherapeut.

Overigens heb je hier een geweven draagdoek nodig met een goede lengte, minimaal maat 7.

draagdoek gebruiken tijdens de zwangerschap

Draagconsult

Er zijn maar liefst zes manieren waarop je de doek kan knopen tijdens de zwangerschap. Allemaal hebben ze andere voordelen en de één is iets meer gericht op support van je rug, terwijl de ander juist je bekken meer ondersteunt. Ik raad je dan ook aan om advies in te winnen bij een draagconsulent. Zoek dan een consulent uit die het knopen tijdens de zwangerschap tot haar specialiteiten rekent! Charlotte is daar een voorbeeld van. Tijdens zo’n consult kijk je samen welke knooptechniek het beste bij jou past en wat het fijnste voelt. Want dat je je favorieten zal hebben is zeker! Ik heb alle zes de knopen ervaren en ik vond het bijzonder om te merken hoeveel steun je krijgt van de draagdoek. Ik kan mij voorstellen dat dit, zeker de komende weken, echt een uitkomst is tijdens de avondspits hier in huis.

Dit artikel schreef ik in samenwerking met Dragen geeft plezier